Sunday, June 5, 2011

Marcare temporala

  • Definitie


Conform Legii nr. 451/2004 privind marca temporala, aceasta este o colectie de date in forma electronica, atasata in mod unic unui document electronic; ea certifica faptul ca anumite date in forma electronica au fost prezentate la un moment de timp determinat furnizorului de servicii de marcare temporala;
  • Marcarea temporala

Prin procesul de marcare temporala, unui document electronic ii este asociat un pachet de informatii care garanteaza ca acesta a existat intr-o anumita forma la un anumit moment de timp, astfel putandu-se evita eventuale posibile litigii.

DigiSign emite "marci temporale" pentru documente si semnaturi electronice. Marcile temporale sunt calculate prin criptarea datelor. DigiSign furnizeaza aplicatii care descifreaza aceste "marci temporale". Utilizatorii pot folosi aceasta oportunitate prin intermediul unui browser web.

Garantia securitatii este data de faptul ca documentele electronice pe care s-a aplicat marca temporala nu sunt transmise catre terte parti, ci numai o suma de control (hash) este comunicata prin intermediul serverelor dedicate. DigiSign ofera aplicatii care pot verifica marcile temporale aplicate pe documente sau pe semnaturile electronice, facand posibila transmiterea datelor prin intermediul unui browser de web.

DigiSign actioneaza ca un tert de incredere autorizat in conformitate cu prevederile legii nr. 451/2004 privind marca temporala. Sursa de timp a serviciului de marcare temporala al DigiSign este sincronizata cu sursa de timp nationala a Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI).
  • Elementele marcii temporale

- amprenta atasata documentului electronic supus marcarii;
- data si momentul de timp aferente documentului supus marcarii, exprimate in timp universal;
- informatii care identifica in mod unic furnizorul de servicii de marcare temporala;
- numarul de ordine din registrul furnizorului de servicii de marcare temporala. 

comments

0 Responses to "Marcare temporala"

Post a Comment